День Збройних сил України 


Сьогодні в Україні святкують День Збройних сил України. Цей день є державним святом, але на відміну від Дня захисника України, не підкріплюється додатковим вихідним днем ​​у календарі. Цього дня заведено вітати всіх, хто пов'язаний з українською армією.

Розповідаємо, коли почали святкувати День ЗСУ, кого треба вітати та які заходи планують на цей день.

Чому саме 6 грудня? Історія свята

День Збройних сил України почали щороку відзначати 1993 року відповідно до постанови Верховної Ради. Дату свята приурочено до ухвалення закону України "Про Збройні сили України" 6 грудня 1991 року.

Після проголошення незалежності почалася підготовка нормативно-правової бази для створення національних збройних сил. Формування національної армії супроводжувалося реорганізацією збройних сил колишнього СРСР, створенням нових структур та органів управління.

Сучасна армія України пройшла тривалий шлях розвитку. У 2013 році фінансування національного оборонного сектора було суттєво скорочено. Навесні 2014 року війська було приведено в бойову готовність, а в березні було оголошено мобілізацію. У 2015 році було затверджено програму Україна-2020 та оновлено "Стратегічний оборонний бюлетень".

Однак історики звертають увагу на те, що 6 грудня сталася ще одна значна подія. У 1919 р. почався перший зимовий похід дієвої армії Української Народної Республіки. Козаки і старшини реорганізованої дієвої армії УНР, які залишилися в строю і не бажали переходити на чиюсь зі сторін, під командою Михайла Омеляновича-Павленка (якого було підвищено до ранга генерала) вирушили в рейд тилами противника.

Тоді наявність української армії, яка продовжує боротьбу, дала підстави Симону Петлюрі говорити про допомогу поляків у звільненні України.

В нашій школі також святкували це свято, проте не масово, а лише з дітьми 10-11 класів. 







Коментарі